Hoe mogen we je helpen?

Gevaarlijke beroepen - Moet je meer premie betalen?

Ondernemers in specifieke beroepen hebben soms moeite met verzekeren. Welke alternatieven zijn er?

Sommige beroepsgroepen hebben een grotere kans op schade. Dat zie je ook terug in de premie voor de verzekering. Hoe voorkom je een hoge premie?

Verzekeraars stemmen de hoogte van de premie af op het risico dat ze lopen. Voor bijvoorbeeld de  aansprakelijkheidsverzekering kunnen de verschillen hoog oplopen. Het kan zover gaan dat bijvoorbeeld een aannemer geen platte daken meer kan repareren of vervangen, omdat dit zou zorgen voor een veel hogere premie voor de aansprakelijkheidsverzekering. Het is zelfs mogelijk dat een verzekeraar het risico niet kan of wil verzekeren. Gelukkig is dit vaak op te lossen door het risico te verzekeren bij een andere verzekeraar.

Welke zelfstandigen betalen een hogere premie?

De invloed van de dagelijkse werkzaamheden op de premie en het wel of niet accepteren van de verzekeraar verschilt per verzekeringssoort. Het aansprakelijkheidsrisico is bijvoorbeeld groot bij dakdekkers. Hierbij is er namelijk een relatief grote kans op het veroorzaken van een omvangrijke brand. Zelfstandigen in de bouw hebben juist weer een grotere kans op een ongeval.

Mag een verzekeraar een torenhoge premie vragen?

Verzekeraars bepalen zelf hoeveel premie ze in rekening brengen. Dat veroorzaakt ook de grote premieverschillen tussen verzekeraars. Ze kunnen zelfs weigeren om jou of jouw onderneming te verzekeren. Een bepaald risico kan een verzekeraar niet passend vinden binnen hun aanbod en bepaalde verzekeringen zullen ze zelfs helemaal niet aanbieden. Daar zijn ze vrij in.

Verzekeraars kunnen ook doorslaan

Acceptatievoorwaarden van verzekeraars kunnen ook tot gevolg hebben dat een risico gewoon niet te verzekeren is bij een verzekeraar. Of de premie is dermate hoog dat het onredelijk veel duurder wordt dan bij concurrenten. Gelukkig hoeft dit niet gelijk te zorgen voor problemen. Andere verzekeraars zijn mogelijk graag bereid om het risico toch te verzekeren. Dat is ook gelijk het voordeel van het verzekeren via een tussenpersoon. Doordat wij bij meerdere verzekeraars ingangen hebben kunnen wij zorgen voor de beste deal.

Wat als ook andere verzekeraars je niet willen verzekeren?

De zoektocht naar de verzekeraar die wel een passende verzekering biedt kan in sommige gevallen een lastige zijn. In bepaalde gevallen zal het verzekeren gewoon niet lukken bij de traditionele verzekeraars. Dit kan veroorzaakt worden door hetgeen verzekerd moet worden, maar het kan ook te maken hebben met de verzekeringsnemer. Als jou in het verleden een verzekering is opgezegd door de verzekeraar, kan dit al gevolgen hebben voor de verzekeringsmogelijkheden. Toch zijn er ook in dit geval nog wel opties. Het is de taak van de tussenpersoon om hier een oplossing voor te zoeken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.