Wat gebeurt er in de toekomst met de aflossingsvrije hypotheek?
De aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lage maandlasten, maar hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?
De aflossingsvrije hypotheek bestaat ook na dertig jaren nog. Alleen bij de verkoop van het huis wordt de hypotheek afbetaald. Wat gebeurt er na de einddatum?
De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm. Je betaalt namelijk alleen maar hypotheekrente. Er wordt niet afbetaald op de hypotheek. Het kan wel, maar dan gaat het om een vrijwillige aflossing. Ook bij overlijden van een van de huiseigenaren blijft de hypotheekschuld maximaal. Het nadeel is dus dat je ook na dertig jaren nog steeds dezelfde hypotheekschuld op het huis hebt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel.
Het fiscaal voordeel zakt de komende jaren
De verschuldigde hypotheekrente over je koophuis is aftrekbaar van het inkomen. Afhankelijk van het belastingtarief waar de top van je inkomen in valt, kan het fiscaal voordeel oplopen tot maximaal 36,93 in 2023. Tegenwoordig geeft een aflossingsvrije hypotheek geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Maar voor hypotheken met een aflossingsvrij deel afgesloten voor 2013, blijft de aftrekbaarheid bestaan. Jouw hypotheekadviseur kan jou er meer over vertellen.
Is de aflossingsvrije hypotheek nog betaalbaar na dertig jaren?
Na een looptijd van dertig jaar vervalt het voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Je houdt minimaal recht op de hypotheekrenteaftrek tot 2031. Het wegvallen van de aftrekbaarheid is nog maar een deel van het probleem. Huiseigenaren die met pensioen gaan, moeten de hypotheeklasten wel kunnen dragen met hun AOW plus eventueel een aanvullend pensioen. Met de huidige (relatief) lage rente blijft de schade nog beperkt, maar als de hypotheekrentes weer sterk stijgen kan het een ander verhaal worden. Met een lage aflossingsvrije hypotheek zijn de hypotheeklasten na pensionering vaak nog wel te overzien.
Kan de hypotheek verlengd worden na dertig jaren?
Bij het afsluiten van een hypotheek maak je een afspraak met de geldverstrekker voor een bepaalde periode. In principe is het mogelijk dat de geldverstrekker per de einddatum van de hypotheek het uitgeleende bedrag terug gaat eisen. In de praktijk zal dat waarschijnlijk niet vaak gebeuren, maar het kan mogelijk zijn volgens de voorwaarden. Mocht je dat overkomen, dan kun je nog een hypotheek afsluiten bij een andere geldverstrekker. Houd er wel rekening mee dat bij het oversluiten van een hypotheek inkomenseisen gesteld worden. Mogelijk kun je hierdoor de hypotheek niet oversluiten.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 16-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.