Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Prinsjesdag – Wat zijn de belangrijkste veranderingen in 2021?

Met Prinsjesdag zijn de financiële plannen voor 2021 weer bekendgemaakt. Welke belangrijke veranderingen komen er en wat is het effect?

Een essentieel onderdeel van de financiële maatregelen is de stijging of de daling van onze koopkracht. Dus kunnen we in 2021 meer of minder voor onze euro kopen? Aan de hand van ingewikkelde berekeningen van het Centraal Planbureau is gebleken dat de meeste Nederlanders er volgend jaar op vooruit gaat. Onze koopkracht stijgt gemiddeld met 0,8 procent. Interessanter zijn de maatregelen die je volgend jaar gaat merken. Een aantal ingrijpende veranderingen lichten we toe.

Dit voordeel moet starters ondersteunen bij het kopen van een huis. ​

 

Starters betalen geen overdrachtsbelasting meer

Vanaf 1 januari 2021 betalen kopers tot 35 jaar oud geen overdrachtsbelasting meer bij het kopen van een huis. Dat geeft een besparing van 2 procent over de aankoopsom van een huis. Dit voordeel moet starters ondersteunen bij het kopen van een huis. Starters hebben minder eigen geld nodig bij het kopen. Kopers van een huis waar ze niet zelf in gaan wonen, betalen in 2021 een hogere overdrachtsbelasting, namelijk 8 procent.

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Tweeverdieners mogen het tweede inkomen volgend jaar waarschijnlijk voor 90 procent meerekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dit jaar mag het tweede inkomen voor 80 procent worden meegeteld. Meer potentiële kopers kunnen dus ook echt een huis kopen.

Huurders in een sociale huurwoning krijgen een lagere huur

Voor 260.000 huurders in een sociale huurwoning gaat de huur omlaag in 2021. Het gaat alleen om huurders waarvan de huurlasten te hoog zijn ten opzichte van het inkomen. Gemiddeld zal het om een verlaging gaan van 40 euro per maand. Woningcorporaties hebben een opdracht gekregen van het kabinet. Er moeten namelijk snel 150.000 huizen bij komen. De extra huizen moeten het tekort aan betaalbare huizen oplossen.

Minder belasting verschuldigd over spaargeld

Dit jaar moet je belasting betalen over spaargeld als je per persoon meer bezit dan 30.846 euro. In 2021 stijgt deze zogenaamde vrijstelling naar 50.000 euro.

Netto blijft er meer over van je brutoloon

De belastingheffing over het brutoloon zakt, dus blijft er netto meer over. Daarnaast stijgt de arbeidskorting. Dit is een heffingskorting, waardoor je minder belasting betaalt over je inkomen. Je nettoloon stijgt dus ook hierdoor.

De beloofde verlaagde winstbelasting gaat maar deels door

De vennootschapsbelasting zou omlaag gaan in 2021. Dat gaat ook gebeuren, maar slechts gedeeltelijk. Grote bedrijven krijgen geen verlaging. Kleine en middelgrote bedrijven krijgen wel een lagere heffing. Ze gaan het hogere tarief betalen vanaf een winst van 400.000 euro. De overgang naar het hoge tarief ligt nu bij de 200.000 euro.

De zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd

In de loop der jaren zou de zelfstandigenaftrek in stapjes dalen naar uiteindelijk 5.000 euro in 2028. Nu is besloten om deze fiscale aftrekpost verder te laten zakken, namelijk naar uiteindelijk 3.200 euro.

Nu maar hopen dat de economische crisis niet slechter uitpakt door een tweede golf van het coronavirus, anders kan het er nog anders uit gaan zien.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-09-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.