Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Onderverzekerd. Wat nu?

In de opstalverzekering en de inboedelverzekering kom je de term onderverzekering vaak tegen. Wat houdt het eigenlijk in en hoe kun je het voorkomen?

Bij het verzekeren is het belangrijk om verzekeringen goed af te stemmen op de risico’s. Je wilt niet teveel betalen, dus moet je niet te ruim verzekerd zijn. Want dat is zonde van de extra premie.
Aan de andere kant is 'te krap' verzekeren nogal riskant. Want dat kan bij schade forse negatieve gevolgen hebben. Je hebt jouw huis bijvoorbeeld verzekerd voor een herbouwwaarde van 175.000 euro, maar bij brand blijkt de werkelijke herbouwwaarde 225.000 euro te zijn. Er is te weinig verzekerd en dan zal er ook te weinig worden uitgekeerd. 

Hoe voorkom je onderverzekering in de inboedelverzekering?

Bij een inboedelschade zullen verzekeraars, bij totaal-verlies in veel gevallen 'nieuwwaarde' vergoeden. Logisch dus dat die verzekeraars ook dat maximaal te vergoeden bedrag op de polis zetten: de nieuwwaarde van de hele inboedel. Maar hoe bepaal je die nieuwwaarde? Inschatten is riskant, want je zou er zomaar een flink stuk naast kunnen zitten.
Daarom bestaat er een 'inboedelwaardemeter'. Een handig instrument waarmee via het beantwoorden van een aantal standaard vragen, zoals de gezinssamenstelling, het inkomen en de leeftijd van de hoofdkostwinner, de juiste nieuwwaarde bepaald kan worden. Onderverzekering kan zich dan niet meer voordoen. Je vindt de inboedelwaardemeter op onze website bij 'rekentools / waardemeters'. Onze tip dus: gebruik op onze website dus even die inboedelwaardemeter. Het voorkomt veel ellende. 

En hoe zit dat bij de opstal- of woonhuisverzekering?

Om de juiste verzekerde som te bepalen voor een woonhuisverzekering geldt eigenlijk hetzelfde. Schatten is riskant. Temeer daar het hier niet gaat om de verkoopwaarde, maar om de zgn. herbouwwaarde. Ook hiervoor hanteren verzekeraars een systeem om aan de hand van een aantal vragen de herbouwwaarde te kunnen bepalen. En ook hierbij verklaart de verzekeraar dan dat je niet onderverzekerd kunt zijn. Ook deze zgn. herbouwwaardemeter vind je op onze website. 

Wat zijn eigenlijk de gevolgen van onderverzekering?

Een te laag verzekerd bedrag heeft invloed op de uitkering. Jouw inboedel is bijvoorbeeld verzekerd voor 30.000 euro. Door een omvallende kaars ontstaat er brand in de slaapkamer. De schade aan het bed, gordijnen en kleding bedraagt bijvoorbeeld 5.000 euro. En je hoopt dan ook op een vergoeding van 5000 euro.
De expert die door de verzekeraar de schade komt opnemen, stelt vast dat die inderdaad 5000 euro bedraagt. Maar de expert stelt nog iets anders vast: de werkelijke nieuwwaarde van de inboedel. Laten we er eens van uit gaan, dat de expert van mening is, dat de nieuwwaarde in werkelijkheid 40.000 euro bedraagt. In dat geval is met 30000 verzekerde som maar 75% van de nieuwwaarde verzekerd. Daarom zal de inboedelverzekeraar ook maar 75% vergoeden. Geen 5000 euro dus, maar slechts 3750 euro.

Waardemeters voorkomen dit soort vervelende discussies. 

Kun je de waardemeters op onze website niet vinden? Bel of mail ons even. Dan helpen we je snel aan de nodige duidelijkheid. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-07-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.