Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0481 - 45 28 34
  • info@raaf-nijmegen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

31-05-2018

Starters kiezen liever voor hypotheekadviseur

Online kun je een hypotheek afsluiten. De aanbieders van deze hypotheken richten zich met name op jonge starters. Maar deze doelgroep kiest toch anders. 

Zelf een hypotheek kiezen en afsluiten. Dit worden ook wel execution only hypotheken genoemd. Met deze hypotheken kun je besparen op de advies- en bemiddelingskosten, maar je moet jouw eigen boontjes doppen. Je kiest dus zelf de hypotheek waarvan jij denkt dat die het beste bij jou past en je zoekt dus ook zelf uit wat financieel het handigst is. Er is weinig belangstelling onder de jonge starters voor de execution only hypotheek, en daar hebben ze een goede reden voor.

Wat is het gevaar van het zelf regelen van een hypotheek?

Een hypotheek is niet zomaar een financieel product. Als voor één financieel product een goed advies onmisbaar is dan is dat wel voor het afsluiten van een hypotheek. De geldverstrekkers op de hoogte van de hypotheekrente vergelijken is geen lastige opgave, maar dat is maar een zeer klein onderdeel van alles wat er moet gebeuren. Hoe zit het als je door arbeidsongeschiktheid te maken krijgt met een sterke terugval van het inkomen? Kan een gezin de hypotheeklasten nog dragen na overlijden van één van de huiseigenaren? Dit zijn nog maar een aantal vragen die beantwoord moeten worden vóór het afsluiten van een hypotheek.

Waarom kiezen starters toch voor de vertrouwde adviseur?

Slechts 10 procent van de starters tussen 20 en 25 jaar kiest ervoor om een hypotheek zelf volledig online af te sluiten. De meeste jonge starters tussen 20 en 35 jaar gaan zich wel eerst online oriënteren. Namelijk 67 procent kiest hiervoor. Maar voor een goed advies en voor het afsluiten van een hypotheek wordt vertrouwd op een adviseur. Maar liefst 86 procent van de ondervraagden geeft aan advies en begeleiding belangrijk te vinden. Uiteraard is het afsluiten via een adviseur duurder dan het zelf online afsluiten. Ruim 70 procent van de ondervraagden wil betalen voor het vinden van de beste hypotheek. Deze investering verdien je gedurende de looptijd van de hypotheek wel weer terug.

Een verkeerde keuze kan de hypotheeklasten onbetaalbaar maken

Je kiest meestal een hypotheek voor een periode van dertig jaren. De lasten zijn nu misschien goed betaalbaar, maar in de toekomst ook nog? Hierbij is belangrijk wat jouw toekomstvisie is. Wil je eerder stoppen met werken of komt er de komende jaren nog gezinsuitbreiding? Met dit soort zaken moet rekening worden gehouden. Ook wordt er vaak onvoldoende rekening gehouden met gebeurtenissen waar een gezin in dertig jaar tegenaan kan lopen. Eén van de huiseigenaren kan zijn of haar baan verliezen, of arbeidsongeschikt raken.

Dit lijken randzaken, maar de komende tientallen jaren kan een goed advies ervoor zorgen dat de hypotheeklasten ook nog te betalen zijn als het even niet meezit in het leven.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens