Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Uw pensioen en AOW

Onlangs is er door de sociale partners een akkoord bereikt over aanpassingen van het pensioensysteem.
Rond de financiering van de AOW doen zich nog steeds een aantal problemen voor in Nederland. Dit maakt ook hier een herstructurering van het systeem noodzakelijk. In deze nieuwsbrief geven wij u een nadere toelichting op uw AOW en pensioen.

Doorwerken tot uw 67ste ?

De basis van ons stelsel bestaat uit de AOW (Algemene Ouderdomswet). Dit is een minimum uitkering. Iedereen die een bepaalde leeftijd bereikt, heeft hierop tot aan zijn dood recht. De AOW wordt gefinancierd door degenen die nu werken. De kosten van de AOW lopen op tot maar liefst € 50 miljard in 2040 wat de overheid dient uit te keren aan gerechtigden.
 
Maar rond deze financiering zijn er een aantal problemen ontstaan.
Op de eerste plaats worden we met zijn allen ouder. Dat is natuurlijk fantastisch. Maar het betekent wel dat de werkenden steeds meer AOW premie moeten betalen. Het tweede probleem is dat er steeds méér ouderen komen en steeds minder werkenden.
Stel dat men het huidige beleid niet aan gaat passen. Dan zou dit kunnen betekenen dat de werkenden een dermate hoge AOW premie moeten betalen van hun bruto salaris, dat zijzelf te weinig overhouden om van te leven.

Sociale partners zijn het er nu over eens dat de leeftijd waarop iemand AOW krijgt in de komende jaren omhoog gaat. Voorlopig vanaf 2020 naar 66 jaar. Maar wanneer onze levensduur blijft stijgen, zal een verdere verhoging van de AOW leeftijd volgen. Langer doorwerken, daar zitten maar weinigen onder ons op te wachten. Maar deze maatregel zorgt er nu wel voor dat ons AOW stelsel betaalbaar blijft.

Pensioen en de werkgever

De maandelijkse AOW uitkering is niet hoog. Het ligt momenteel netto zo rond de € 700,- à € 1.000,- per maand. De exacte hoogte hangt mede af van eventuele toeslagen en of u wel of geen partner heeft met of zonder AOW. Veel mensen bouwen daarom naast AOW pensioen op. Bijvoorbeeld via de werkgever. Weet wel: uw werkgever is wettelijk niet verplicht om u een pensioenregeling aan te bieden. Een aantal bedrijven is aangesloten bij een bedrijfstak waarvoor een verplichte bedrijfstakpensioenregeling geldt. In dat geval moet uw werkgever u een pensioenregeling aanbieden. Denkt u maar eens aan het ABP of het Zorgfonds Zorg en Welzijn (voorheen PGGM). Of u via uw werkgever een pensioen opbouwt en zo ja hoeveel, kunt u het beste navragen bij uw werkgever. Jaarlijks ontvangt u dan via uw pensioenfonds een overzicht waarop staat hoeveel u uitgekeerd zult gaan krijgen bij gelijkblijvende rendementen.

De pensioenfondsen innen dus maandelijks premie via uw salaris. Bij elkaar opgeteld gaat het om vele honderden miljarden. Dit geld wordt belegd om zo een zo hoog mogelijk rendement te kunnen behalen. Maar in het verleden zijn die rendementen juist beduidend lager uitgevallen. Dit had als gevolg dat de afgesproken pensioenen wel uitgekeerd moesten worden. Maar de pensioenfondsen kregen hierdoor wel steeds minder in kas. Dit zou dan dus kunnen gaan betekenen dat de pensioenfondsen aan u, geen of minder pensioen kunnen gaan uitkeren, indien er niets zou veranderen.
De sociale partners willen nu de hoogte van de pensioenuitkering laten afhangen van het resultaat op de beleggingen. Voorheen was een minimumpensioenuitkering gegarandeerd, nu is dit veranderd. De hoogte van de uitkering is niet meer zeker. Dalen de beursresultaten, dan zal de uitkering ook dalen. Deze aanpassing voorkomt dat tussentijds de premies heel sterk verhoogd moeten worden of juist verlaagd.

Grip op de hoogte van uw pensioen

Steeds vaker zien wij in onze adviespraktijk dat relaties er de voorkeur aan geven om zelf een extra pensioen op te bouwen voor later. Op deze wijze wordt er tenslotte meer grip verkregen op de opbouw van een kapitaal voor later.
Het sparen voor een pensioen kan op diverse manieren. Zo kan er een pensioenvoorziening worden gesloten zoals een lijfrenteverzekering of een koopsompolis. Maar voordat u een keuze maakt, is het verstandig eerst goed te bedenken welke inkomsten u na uw pensionering denkt te behouden en wat uw wensen en behoeften zijn.

Wilt u weten hoeveel u naast uw basispensioen nog extra zou moeten sparen om dezelfde leefwijze te kunnen hanteren als nu? Neemt u dan contact met ons op. Wij zullen u hierbij graag van dienst zijn.

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-06-2011. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.